De vierdaagse werkweek als arbeidsvoorwaarde, wel of niet doen?

 • 5 minuten gelezen
Je bekijkt nu De vierdaagse werkweek als arbeidsvoorwaarde, wel of niet doen?

De vierdaagse werkweek als arbeidsvoorwaarde, wel of niet doen?

 • Bericht auteur:

Een onderwerp waar veel over te zeggen valt: de vierdaagse werkweek. Er zijn bedrijven die het al doen, veel bedrijven denken erover na, en er wordt steeds meer over gesproken. Maar is het nou wel of niet verstandig om mee te gaan in de kortere werkweek? In dit blog geven we voor- en nadelen van de vierdaagse werkweek. Ook geven we tips om om te gaan met de nadelen, voor het geval je overweegt om het als een arbeidsvoorwaarde in te voeren binnen jouw bedrijf.

Waarom zou je wél kiezen voor een vierdaagse werkweek?

 1. Verbeterde Werk-Privébalans
  Werknemers krijgen meer tijd voor persoonlijke zaken, hobby’s en familie. Dit kan leiden tot minder stress en meer geluk. Een extra vrije dag biedt de kans om te ontspannen en op te laden, wat de algemene tevredenheid verhoogt.
 2. Hogere Productiviteit
  Verschillende studies tonen aan dat werknemers productiever kunnen zijn met een kortere werkweek. Minder werkuren kunnen zorgen voor een hogere concentratie en meer energie tijdens de werkuren, wat de efficiëntie ten goede komt. Onderzoeken wijzen ook uit dat bij een 40 urige werkweek veel uren worden verspild.
 3. Kostenbesparing
  Voor bedrijven kunnen de operationele kosten dalen. Minder dagen op kantoor betekent minder uitgaven voor elektriciteit, kantoorbenodigdheden en onderhoud. Dit kan op de lange termijn significante besparingen opleveren.
 4. Verbeterde Werknemersmoraal
  Extra vrije tijd wordt vaak gewaardeerd door werknemers, wat kan leiden tot een hogere tevredenheid en loyaliteit. Dit resulteert in een lager verloop en dus ook minder kosten voor werving en inwerken.
 5. Milieuvoordelen
  Minder woon-werkverkeer betekent een lagere CO2-uitstoot. Dit maakt de vierdaagse werkweek ook aantrekkelijk vanuit een milieuoogpunt. Minder reizen betekent een kleinere ecologische voetafdruk.
 6. Goed voor je employer brand
  Het schijnt dat bedrijven die een vierdaagse werkweek hebben ingevoerd een aanzienlijke stijging zien in het aantal sollicitaties. Het lijkt er dus op dat als we het hebben over ons stokpaardje employer branding, een kortere werkweek absoluut een goede manier is om nieuw talent aan te trekken op de arbeidsmarkt.

Ben je benieuwd hoe je jouw employer brand kunt verbeteren? Download onze gratis whitepaper: “Talent Magnet” en ga direct zelf aan de slag! Liever persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!

Wat zijn de mogelijke nadelen van een vierdaagse werkweek?

 1. Verminderde Beschikbaarheid
  Een vierdaagse werkweek zorgt er ook voor dat je bedrijf niet meer de traditionele vijf dagen in de week bereikbaar is. Of in ieder geval niet iedereen. Dit kan problemen veroorzaken in de communicatie met klanten of partners. In theorie zou je dit een klein concurrentienadeel kunnen oplveren wanneer je concurrenten wel de hele werkweek bereikbaar zijn
 2. Verhoogde Werkdruk
  Als er niets verandert aan de werkprocessen, betekent dit dat hetzelfde werk in een kortere tijd gedaan moet zijn. Ondanks een waarschijnlijk hogere productiviteit, zou dit stress verhogend kunnen werken en het welzijn van je medewerkers juist negatief beïnvloeden.
 3. Aanpassingsproblemen
  De aanpassingen die nodig zijn om de kortere werkweek in te voeren hebben natuurlijk effect op het bedrijf én op de werknemers. Dit kan ingewikkeld zijn en kost waarschijnlijk geld en tijd.

Hoe ga je dan om met de nadelen?

Ben je ondanks de genoemde nadelen vastbesloten om de vierdaagse werkweek in te voeren? En dit als arbeidsvoorwaarde te kunnen bieden aan je huidige en toekomstige werknemers? Wij geven je aantal tips om met de genoemde nadelen om te kunnen gaan.

 1. Duidelijke Communicatie
  Communiceer duidelijk met je klanten en partners wat de nieuwe structuur is van je werkweek. Waar nodig kan je alternatieven aanbieden, zoals een noodcontact. Of zorg dat niet iedereen tegelijk vrij is, zodat er altijd iemand is die kan helpen.
 2. Efficiëntieverbeteringen
  Neem je huidige processen eens onder de loep en kijk waar deze kunnen worden verbeterd. Door bijvoorbeeld slimmere software, efficiëntere manieren van samenwerken of minder vergaderen. Ook kan je natuurlijk trainingen organiseren over dit onderwerp voor je medewerkers.
 3. Periodieke Evaluatie
  Voer regelmatig evaluaties uit om de impact van de vierdaagse werkweek te monitoren. Verzamel feedback van werknemers en schaaf bij waar nodig. Het kan best zijn dat het een proces is waar even wat tijd overheen gaat.
 4. Mentale gezondheid
  Niet alleen de werkprocessen moeten worden geëvalueerd. Nog belangrijker is om te zorgen dat het je medewerkers ten goede komt. Want dat is natuurlijk waar je het allemaal voor doet. Houd goed in de gaten wat het effect is op je medewerkers. Zorg bijvoorbeeld voor vitaliteitschecks en/of andere secundaire arbeidsvoorwaarden waarmee je de mentale gezondheid van je mensen op peil houdt én verbetert wanneer nodig.

Conclusie

Ga je voor een vierdaagse werkweek? De vierdaagse werkweek biedt tal van voordelen die kunnen bijdragen aan een betere werk-privébalans, verhoogde productiviteit en tevredenheid van werknemers. Maar het brengt ook uitdagingen met zich mee die zorgvuldig moeten worden beheerd. Door proactieve maatregelen te nemen en open te staan voor aanpassingen, kunnen zowel werkgevers als werknemers optimaal profiteren van deze moderne werkstructuur.

Kortom, de vierdaagse werkweek is écht mogelijk. En het kan grote voordelen met zich meebrengen. De nadelen zijn te overzien en zijn vooral uitdagingen.